Ryzec datlí

Ryzce

Jedlý - ne příliš chutný

Ryzec datlí

[Lactarius picinus Fr.]

 

Klobouk: Až 110 mm, v mládí sklenutý, později až plochý s nenápadným hrbolem na středu, kolem něj vmáčklý, jemně sametový, hladký, tmavohnědý, olivově hnědý, černohnědý až černý, na okraji světlejší, někdy s fialovým nádechem.

 

Lupeny: Jsou husté, v mládí světle okrově husté, v dospělosti s oranžovým nádechem.

 

Mléko: Je bělavé, zpočátku mírné chuti po chvíli palčivé.

 

Třeň: Až 70 mm, válcovitý, plný, ve stáří dutý, jemně sametový zbarvený stejně jako klobouk, nebo světlejší, jen v horní části bělavý.

 

Dužnina: Je pevná, bělavá až žlutavá, na řezu oranžovějící, má mírně palčivou chuť a ovocnou vůni.

 

Biotop: Roste v podhorských a horských smrčinách na vlhčích místech, vždy pod smrky s kterými tvoří mykorhizu od srpna do října.

 

Význam: Ryzec datlí je jedlý, ale nevalné kvality, nejlépe se hodí v menším množství do směsí.