Ryzec borový

Ryzce

Jedlý - velmi dobrý

Ryzec pravý

[Lactarius deliciosus]

Klobouk: 40-200 mm v průměru, nízce vyklenutý, pak plochý, uprostřed vtlačený. Za vlhka lepkavý. Barva lososově růžová, různě oranžová až rezavá či cihlově červená, různě se opakující v pásech a kruzích. Při poranění či otlaku klobouku místa po delší době zelenají až šednou.

 

Lupeny: Přirostlé až sbíhavé, husté, žlutooranžové, při poranění po delší době zelenající až šedé.

 

Třeň: 30-70 x 15-35 mm, krátký, válcovitý, někdy ďubkatý či bělavě ojíněný, občas s nepravidelnou dutinou. Barva lososová až oranžová, ďubky meruňkově oranžové. Při poranění nebo otlaku podobně jako klobouk a lupeny po delší době zelená až šedne.

 

Dužnina: Nažloutlá až oranžová, bělavá v okolí dutiny ve třeni, po delší době zelená až šedne. Vůně příjemně ovocná, chuť jemně kořeněná, někdy nepříjemná.

 

Mléko: Oranžové až tmavě oranžové, při zasychání zelenající až šednoucí. Chuť jemná, kořeněná.

 

Biotop: Roste od července do listopadu, místy hojně, ve skupinách, obvykle v travnatých či mechových místech pod borovicemi, často v mladých porostech či na jejich okrajích, např. u lesních cest.

 

Možnost záměny: Lze ho zaměnit za ostatní druhy ryzců ze skupiny Dapetes, nejvíce asi za ryzec osmahlý (Lactarius quieticolor), který roste na podobných místech, ale jeho klobouk má šedozelenou barvu a mléko po chvíli mění barvu na vínovou.

Další zajímavosti a postřehy

 

Význam: Chutná jedlá houba, nejlepší opečená či nakládaná v nálevu.